Wereldwijd zijn er wel duizenden soorten hout. In sommige gebieden is het bijna niet in kaart te brengen hoeveel soorten hout er zijn, denk aan grote gebieden als Zuid Amerika of Zuidoost Azië. Deze gebieden bestaan grotendeels uit bos (tropisch regenwoud) en hebben een gigantische diversiteit aan bomen en planten. Er zijn zelfs bomen en planten welke nog ontdekt moeten worden…
In deze gebieden komen er vele soorten bomen uit dezelfde plantengeslachten, het maken van onderscheid is bijna onmogelijk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Meranti, deze komt in wel 15 verschillende soorten (rode, witte, gele, etc.).
Houtsoorten, de hoofgroepen
Hout is een verzamelnaam voor de verschillende soorten hout en kan worden opgedeeld in twee groepen, loofhout en naaldhout.
Houtsoorten: Loofhout (hardhout)
Loofhout komt van loofbomen. Er zijn twee typen loofhout; hard en zacht. Loofhout wordt daarom ook wel eens hardhout genoemd. De hardheid van het hout wordt bepaald door de soort boom en door het groeiklimaat waar de boom zicht bevindt.
Loofbomen
Loofbomen is een verzamelnaam voor alle bomen anders dan naaldbomen. Er zijn loofbomen die hard hout produceren, maar er zijn ook loofbomen welke zacht hout produceren, zoals een Populier en een Wilg. Loofbomen behoren tot de zogenaamde bedektzadigen of bloemplanten (Angiospermae).
In de gebieden met een gematigde klimaatzones zullen de loofbomen hun bladeren verliezen zo rond de herfst. In gebieden met een tropisch klimaat is het droogseizoen de tijd dat de loofbomen hun bladeren verliezen.
Houtsoorten: Naaldhout (zachthout)
Naaldhout komt van naaldbomen welke behoren tot de zogenaamde naaktzadigen (Gymnospermae). Naaldhout wordt ook wel eens zachthout genoemd. Naaldhout is namelijk beduidend zachter dan loofhout. De groeisnelheid bepaalt grotendeels de hardheid van naaldhout. Maar ook het klimaat is van belang, hout uit Nederland is bijvoorbeeld iets zachter dan hout uit Scandinavië.
Naaldbomen
Naaldbomen hebben ‘bladeren’ in de vorm van schubben of (brede) naalden. Over het algemeen verliezen naaldbomen hun ‘bladeren’ niet waardoor zij het hele jaar mooi groen gekleurd blijven. Naaldbomen groeien vaak op hogere hoogtes en in de bergen. Regel is dat zij groeien in gebieden met een gematigd, vochtig klimaat.
Houtsoorten en het verschil tussen hardhout en zachthout
De verschillen in celstructuur is het feitelijke verschil tussen zachthout en hardhout. Dan is er het transport van het water; in hardhout zorgen houtvaten voor het transport van water, in zachthout verzorgen de tracheïden het transport. Verder is er het verschil in dichtheid, wat duidelijk gemerkt wordt bij het verwerken of zagen van het hout.
Houtsoorten en duurzaamheid
Er zijn verschillende soorten hout met elk zijn eigen duurzaamheid. De hardheid van de houtsoorten is geen graadmeter voor de duurzaamheid van het hout. Er zijn bijvoorbeeld naalhoutsoorten welke zeer duurzaam zijn. In Nederland is de Lariks een duurzame houtsoort en wordt zelfs gebruikt voor scheepsrompen.
Lees bij Woodseal-pro.com hoe en welke houtsoorten behandeld moeten worden
Duurzaamheid verlengen van hout
Hoe duurzaam hout ook is, het blijft kwetsbaar voor weersinvloeden en insecten. Het is dan ook belangrijk om hout te conserveren en zo tevens de levensduur aanzienlijk te verlengen.
Lees hier meer over houtbescherming.
Er zijn hier verschillende oplossingen op de markt voor het beschermen en verduurzamen van hout. Er is een all-in-one hout sealer welke op alle vlakken bescherming biedt. Deze hout sealer (Woodseal Pro), is bovendien volledig ecologisch verantwoord en 100% milieuvriendelijk.