Hout- en duurzaamheidsklasse
Om de levensverwachting en de noodzaak van impregneren van onbehandeld hout te bepalen, wordt hout onderverdeeld in duurzaamheidsklasse.
Ondanks de duurzaamheid blijft de realiteit dat alle houtsoorten onderhevig zijn aan de weersinvloeden. Ze zullen krimpen en uitzetten als ze nat en droog worden. Dit zal uiteindelijk tot schade en verval leiden.
Enkele hard houtsoorten zeer waterbestendig en gaan onbehandeld heel lang mee. Dit betekent echter niet dat ze vuilafstotend zijn. Door hout te behandelen, wordt hout vuilafstotend en minder vatbaar voor groene aanslag. Zo hou je ook hardhout langer mooi.
HOUT DUURZAAMHEIDSKLASSE CLASSIFICATIE
De duurzaamheidsklasse van hout is gerangschikt op een schaal van 1 tot 5. Klasse 1 is de meest taaie houtsoort en het meest duurzaam. 5 wordt als niet erg duurzaam beschouwd.
- Duurzaamheidsklasse 1 en 2 kunnen 15 tot 25 jaar of langer meegaan zonder te worden geimpregneerd.
- Hout duurzaamheidsklasse 4 en 5 gaat 2 tot maximaal 8 jaar onbehandeld mee. In de tussentijd zullen deze klasse al veel scheuren en kieren gaan bevatten. Ook houtrot komt snel voor. HIerdoor ziet het hout er al na niet al te lange tijd niet mooi meer uit.
Hout duurzaamheidsklasse toegelicht
Hout van duurzaamheidsklasse 1
Dit zijn soorten zoals bijvoorbeeld Azobe. Dit hout gaat wel 25 jaar onbehandeld mee en is erg sterk en zeer duurzaam. In grote lijnen gebruikt voor funderingen en beplating.
Duurzaamheidsklasse 2 hout
Dit is bijvoorbeeld western cederhout. Dit soort hout kan afhankelijk van 15 tot 25 jaar meegaan en is valt onder de duurzame houtsoorten gedelegeerd. Voor schuttingen en gevels wordt deze houtsoort veel gebruikt.
Duurzaamheidsklasse 3 hout
Deze klasse bevat o.a. Douglas-hout (ook Lariks-hout genoemd), geïmpregneerd vurenhout en grenen. Deze houtsoorten gaan 8 tot 15 jaar mee en zijn behoorlijk sterk.
Duurzaamheidsklasse 4 hout
Dit is onbehandeld grenen en sparren, die max 8 jaar meegaan. In onbehandelde vorm is het verval al binnen enkele jaren zichtbaar. Deze houtsoorten moeten altijd geïmpregneerd worden om hun levensduur van het hout te verlengen.
Duurzaamheidsklasse 5 houtsoorten
Hieronder vallen berken en populieren. Deze houtsoorten gaan relatief kort mee. De verwachte levensduur is 5 jaar of minder. Daarom is het bij deze soorten zeker aan te raden om ze te impregneren en het hout zo waterdicht te maken.
Conclusie welke houtsoorten impregneren
Klasse 1 houtsoorten (tropisch hardhout) blijven lang tot zeer lang bruikbaar en hoeven niet geïmpregneerd te worden om zeer lang mee te gaan. Je kan natuurlijk altijd besluiten dit hout wel te behandelen om vervuiling tegen te gaan.
Klasse 2 houtsoorten zijn ook behoorlijk duurzaam maar hebben wel last van vuil en groene aanslag. Duurzaamheidsklasse 2 houtsoorten zal op de helft van de te verwachten levensduur al mankementen gaan vertonen. Dit is niet nodig als je het hout impregneert met Woodseal. Door het hout te behandelen blijft het de gehele levensverwachting er goed uitzien.
Houtsoorten in klasse 3 tot 5 moeten altijd met hout sealer (Woodseal) behandeld worden om ze tegen houtrot en verval te beschermen. Hoe het ook zij, het is verstandig om ook hout uit klasse 2 te impregneren om het brandschoon en mooi te houden.
Maak hout waterdicht en waterafstotend
Hout beschermen doe je met een hoogwaardig en duurzaam impregneermiddel. Impregneren verlengt de levensduur van hout en zorg er voor dat het er esthetisch goed uit blijft zien. Geïmpregneerd blijft altijd langer mooi.
Hout impregneren
Om hout volledig waterdicht en waterafstotend te maken adviseren wij Woodseal Pro. Woodseal Pro is een professioneel hout impregneermiddel van Greenseal Solutions. Door het hout te impregneren met Woodseal Pro wordt wateropname tot 98% beperkt.
Voordelen Woodseal
Groot voordeel van hout behandelen met Woodseal Pro is dat het eveneens vuilafstotend en helpt voorkomt de natuurlijke ontwikkeling van groene aanslag voorkomen.