Hout is een duurzaam materiaal, mits het juist beschermd wordt. Weersinvloeden hebben een grote hand in de aftakeling van hout, maar ook ongedierte en schimmels kunnen hout volledig verwoesten. Houtbescherming is daarom onontbeerlijk. Maar hoe maak je hout waterbestendig?
Houtbescherming is nodig tegen de volgende invloeden
UV straling en warmte
Zon en warmte droogt het hout uit. Dit is van nature feitelijk een groter probleem dan de invloed van water. Dit komt omdat er soorten hout bestaan die bestand zijn tegen water. Echter, er bestaat geen houtsoort die bestand is tegen de invloed van de zon en warmte, zonder uit te drogen.
Droog hout is broos, waardoor het gemakkelijk beschadigd wordt door wind, hagel en zware regen. Versplintering komt ook vaak voor, met name bij terrassen levert dit gevaar op voor de bewoners. Houtbescherming voeg je ook aan het hout toe om uitdroging te voorkomen.
Kou en vocht
Wij wonen in een gebied waar we meer last hebben van kou en vocht dan van zon en warmte. Hierdoor is het behandelen van hout om het hout waterbestendig te maken dan ook zeer belangrijk.
Wanneer vocht de kans heeft in hout te trekken veroorzaakt dit rot. Er ontstaat een vochthuishouding waar schimmels de vrije hand krijgen om zich te nestelen. Dit tast het hout aan en dierdoor zal het hout uiteindelijk vergaan.
Ongedierte / insecten
Houtaantastende insecten zijn er in verschillende soorten, zoals houtworm of boktor. Zij eten hout op en kunnen zelfs de houtconstructies van huizen aantasten, met alle gevolgen van dien. Deze insecten zijn behoorlijk geëvolueerd en hebben verschillende soorten ontwikkeld.
Bovendien kunnen deze houtaantastende insecten leven in droog hout. Er zijn dus geen externe factoren (zoals weersinvloeden) benodigd voor de insecten om zich te ontwikkelen. Het enige wat er te doen valt, is het hout te beschermen en zo houtaantasting van insecten te voorkomen.
Vuil
We houden ons kostbare hout graag schoon. Naast alle bovenstaande invloeden bestaat er dan natuurlijk ook simpelweg vuil wat het hout kan beschadigen en lelijk maakt. Denk aan een houten vloer of tafel, er zijne legio aan ongelukjes die hierop kunnen gebeuren. Denk aan water, frisdrank, olie, vet, zuur, etc.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Hout impregneren zorgt ervoor dat houten schuttingen, tuinhuisjes, tuinmeubels en terrassen langer mee gaan, bovendien gaat het versplintering en kraken van hout tegen. De kosten van deze afwerking wordt meer dan gecompenseerd door de kosten wanneer het hout beschadigd of zelfs vervangen moet worden.
Waartegen is het hout beschermd?
Tegelijkertijd maken deze producten hout waterdicht en verhinderen dat water het hout indringt en houtrot veroorzaakt. Sommige hout beschermers hebben ook ongedierte remmende mogelijkheden. Deze producten helpen om houtworm, termieten en andere insecten welke hout eten buiten het hout te houden.
Ook zijn er hout sealers welke een brandvertragende werking hebben. Met name bij rieten daken of een tuinhuis is dit wel zo veilig. Woodseal Pro is een all-in-one hout sealer welke bescherming biedt aan bovenstaande invloeden, maar heeft tevens ook nog een brandvertragende werking!download film Ghost in the Shell
Zorgt het beschermen van hout voor verkleuring?
In sommige gevallen worden houtbeschermers licht getint / gekleurd, hoewel ze in de meeste gevallen transparant. Dit betekent niet dat ze geen invloed hebben op de kleur van het hout.
De natuurlijke reactie van hout is immers dat wanneer deze bevochtigd wordt, het hout de neiging om iets donkerder te kleuren, waardoor in feite de natuurlijke nerf en schoonheid van het hout wordt geaccentueerd.